Що потрібно знати про експорт української ягоди
Який контроль повинен пройти український виробник ягід, щоб успішно реалізувати свою продукцію на європейському ринку. На сьогоднішній день українські ягоди експортуються в шість країн. Найактивнішим імпортером є Нідерланди. У цю країну ми поставляємо журавлину, чорницю, полуницю і малину. Якщо брати динаміку всередині країн ЄС, то найбільше споживається полуниці, і на неї завжди є попит. Також варто звернути увагу на новинку 2017 року - смородину, хоча ще в 2015 році цей товар не експортувався і 2018 року - малину.
Відповідно до угоди про вільну торгівлю з ЄС, всі ягоди, які вироблені в Україні, мають нульову тарифну ставку, і на них відсутні квоти. Щоб користуватися цим привілеєм, необхідно виростити ягоду в Україні і отримати сертифікат Євро-1. Він видається Державною фіскальною службою України за місцем реєстрації або в тому місці, де ви будете проходити митний контроль. Документ видається на кожну партію товару і діє чотири місяці.
Але вам не потрібно такий сертифікат, якщо ви відправляєте партію вартістю до 6 тис. Євро за рахунком-фактурою або маєте статус уповноваженого експортера в країни ЄС.
Для експорту продуктів харчування в ЄС є ключова вимога - відсутність шкідників і пестицидів. Продукт не повинен містити важкі метали і сліди радіоактивного впливу. Хоча в ЄС існує допустима норма пестицидів, при якій дозволяється постачальнику працювати на ринку. Дані норми постійно змінюються, тому за оновленнями потрібно стежити. Перевірити продукт можна в державній лабораторії і у акредитованих приватних фірм.
Контроль за харчовими продуктами не тваринного походження має дві основні складові:
система HACCP, яка повинна бути в кожному виробництві, суть якої заснована в здійсненні контролю за безпекою харчових продуктів, а також виявленні потенційної небезпеки. Ця система виявляє небезпечні чинники і контролює їх. Тобто забезпечує безпеку харчових продуктів з моменту посадки і до самої полиці магазинів.
забезпечення екологічної безпеки - відсутність сальмонели і кишкової палички.
Також існує контроль здоров'я рослин і фітосанітарні норми, щоб не пропустити шкідників в країни ЄС. Постачальнику потрібно отримати фітосанітарний сертифікат, який видається за 14 днів до початку експорту на мові країни, куди ввозиться товар.
На товар обов'язково має бути вказано місце виробництва, дата збору та контакти компанії. Щодо ягід діє одна система маркування, але на полуницю існує окрема маркування і стандарти. Полуниця ділиться на три класи, згідно з якими робиться маркування: екстра, клас 1 і клас 2. Мета маркування, щоб споживач володів повною інформацією про продукт і зробив усвідомлений вибір.
Найсуворіше вимога ЄС - це законодавча база пестицидів, яка завжди на радарі у всіх країн.
Одним з ключових вимог по відношенню до продуктів харчування є принцип відстежування "життя" продукту: від виробництва до полиці супермаркету. Анонімної інформації на ринку ЄС не може бути. Контроль може бути документальний, а також це може бути ідентифікаційна та фізична перевірка продукту.
За даними Міністерства аграрної політики і продовольства України, вирощування та переробка ягід є одним з перспективних видів діяльності в сегменті АПК. Українська ягода користується попитом у інших країн, і при дотриманні всіх стандартів все більше фермерів зможуть виходити на нові ринки збуту.